INTRODUCCIÓ

 

 

    Un plàsmid és una molècula de DNA circular, extracromosomal i amb replicació autònoma. Els plàsmids es troben a una àmplia varietat de bactèries. En general, no són essencials per a la supervivència de la bactèria, però poden portar gens que conferixen un avantatge selectiu en alguns nínxols ecològics. Entre els gens presents als plàsmids es troben els agents etiològics d'algunes enfermetats que afecten a l'home, substàncies per a la fermentació de la llet que són importants per a la producció de formatges, gens que codifiquen proteïnes necessàries per la degradació d'hidrocarburs (presents en algunes espècies de Pseudomonas) o degradació de compostos aromàtics i gens que confereixen resistència a antibiòtics.

 

Alguns plàsmids poseeixen gens per a la producció de substàncies antibiòtiques com són les bacteriocines.

 

 

                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                       Plàsmid ColE1

 

  

 Les bacteriocines són substàncies de naturalesa proteica, de síntesi ribosomal i que actúen  com a bacteriocides, són sintetitzats per algunes soques bacterianes, actúen sobre altra soca de la mateixa espècie (narrow spectrum) o d'especies relacionades (broad spectrum), mantenint un equilibri entre poblacions diferents en un mateix ambient.

Cada soca bacteriana és immune a la bacteriocina que produeix. El mecanisme d'acció de les bacteriocines és molt divers, pot produir bloqueig metabòlics, canvis de permeabilitat a la membrana cel.lular, dany o degradació de DNA, etc.

 

 

 

Les bacteriocines reben el nom de la bacteria que les produeix, per exemple: les de E.coli reben el nom de COLICINES; les de P.aeruginosa, PIOCINES; les de B.megaterium, MEGACINES, etc. També reben el nom de MICROCINES.

 

 

 

CARACTERÍSTIQUES

  1. -Els organismes productors són immunes cap a les seves pròpies bacteriocines.

  2. - Estan regulades per un sistema de senyalització cel·lular.

  3. - Les bacteriocines han estat descobertes en la majoria d’espècies bacterianes (es creu que el 99% són productores d’algun tipus) i algunes de la mateixa espècie podrien produir-ne de diferents tipus.

 

 

TORNAR